Etusivu Minä Perheeni Koivula Koivulakierros Historia Musiikki Ohjelmat Tikanheitto Kurssit Bungzhi Pelit Kuvat Tehtävät Linkit Kysely Muuta Lähetä postia!
Valitse tästä!
Kävijälaskuri

Ratkaise Kuukauden Ongelma

Joka kuukausi kysymme jotain ongelmaa, ja sinun pitäisi saada se ratkaistuksi. Jos saat ongelman ratkaistuksi, lähetä ratkaisusi minulle sähköpostilla. Muistaa laittaa perustelut mukaan. Kuukauden lopussa laitan oikean vastauksen sekä kaikkien oikein vastanneiden nimet näkyviin sivuille. Yrittää saat vain kerran, joten ratkaisua kannattaa miettiä tarkasti. Jos kuukausi kuluu loppuun eikä vastauksia ole tullut, tällöin ensimmäinen ongelman ratkaisija saa ainoana nimensä kyseisen arvoituksen kohdalle.Elokuu - Syyskuu 2002

Kysymys:

Ensimmäisenä kuukauden kysymyksenä kysymme seuraavaa: Jarmo, Risto ja Heidi ovat ahkeria hukkakauran kerääjiä. Heillä on iso 5,5 hehtaarin pelto käytävänä läpi. He pysähtyvät pellon laidalle muistelemaan, kuinka kauan edellisinä vuosina pellon kierämiseen on mennyt aikaa. Jarmo on porukan innokkain hukkakauran kerääjä. Hän muistaa, että yhtenä vuonna, kun hän keräsi pellon yksin, häneltä kului aikaa tasan 6 tuntia. Toisena vuonna hän oli keräämässä Heidin kanssa. Tällöin hommaan kului aikaa 2 tuntia. Jarmo muistelee vielä lopuksi viime vuotta. Silloin hän oli keräämässä hukkakauroja Riston kanssa, ja hommaan kului aikaa tasan 3 tuntia. Nyt he ovat kaikki kolme keräämässä peltoa. Kuinka kauan heiltä kuluu tänä vuonna hukkakaurojen keräämiseen?

Vastaus:

Yhdessä heiltä kuluu puolitoista tuntia (90 minuuttia) hukkakaurojen keräämiseen. Ajattele näin: Yhden tunnin aikana Jarmo kerää hukkakauroista kuudesosan, Risto kuudesosan ja Heidi kolmasosan. Yhdessä he siis keräävät neljä kuudesosaa pellosta yhden tunnin aikana, eli koko pellon puolessatoista tunnissa.

Kysymyksen ratkaisi:

Markus Luoma

Lokakuu - Marraskuu 2002

Kysymys:

Tällä kertaa kysymme seuraavaa: Montako kertaa Olavi, jonka suuhun mahtuu noin 0,3 desilitraa leipää kerrallaan (tarkalleen ottaen 0,301592895 desilitraa), voi haukata kokonaisesta reikäleivästä?
Reikäleivän mitat: Halkaisija 20 cm, reiän halkaisija 4 cm, paksuus 2 cm.

Vastaus:

Olavi voi haukata kokonaisesta leivästä ainoastaan yhden kerran, sillä sen jälkeen se ei ole enää kokonainen.

Jos laskit, montako kertaa Olavi voi haukata leivästä, jos hän syö sen kokonaan, vastaus saadaan laskemalla leivän tilavuus ((0,1 metriä)^2*pii-(0,02 metriä)^2*pii)*0,02 metriä) joka on desilitroiksi muutettuna noin 6, ja jakamalla tilavuus sitten tuolla 0.3 desilitralla, joka mahtuu kerrallaan suuhun. Näin saadaan vastaukseksi, että Olavi voi haukata leivästä 20 kertaa.

Joulukuu 2002

Kysymys:

Tällä kertaa kysymme jouluaiheisen kysymyksen. Tehtävä on monivaiheinen, eli kun lähetät minulle vastauksen, laita postiin kirjaimet a, b jne. jotta tiedän, mihin kysymykseen olet mitäkin vastannut. Kysymys kuuluu seuraavasti:

Joulupukki ja tontut ovat pihalla pelaamassa jalkapalloa. Pelin ohessa tontut rupeavat kyselemään joulupukilta hieman kummallisia kysymyksiä. Kuvittele, että olet joulupukki, ja yritä antaa vastaukset näihin tonttujen kysymiin kysymyksiin:

a) Miten tuon jalkapallon voi kaataa?
b) Jos pallo on kaatunut, miten sen voi nostaa pystyyn?
c) Jos pallosta on päässyt ilmat pihalle, voiko sitä tällöin kaataa?
d) Miksi pallo ei pysy pallon muotoisena, kun siitä pääsee ilmat pihalle?
e) Miksi pallo pomppii?
f) Miksi potkimme palloa, vaikka pallo ei ole tehnyt meille mitään?

Paras vastaus:

a) Jalkapalloa ei voi kaataa. b) Koska palloa ei voi kaataa, sitä ei voi myöskään nostaa pystyyn. c) Tässä tapauksessa pallon voi kylläkin kaataa. d) Pallo loukkaantuu tästä toimenpiteestä niin paljon, että se päättää muuttaa muotoaan mielenosoitukseksi. e) Fysiikan laki. f) Kyse on yleensä pelistä, jossa on tarkoitus kuljettaa palloa eteenpäin potkimalla. Pallolla ei ole tunteita, joten se ei pistä pahakseen, vaikka sitä potkisi. Toisaalta, itsehän se pallo antaa meidän potkia sitä. Ehkä se tykkää siitä!

Parhaan vastauksen antoi:

Heidi Luoma

Seuraavat kuukauden kysymykset:

Kuukauden kysymyksiin vastailu on ollut niin laiskaa, että uusia kuukauden kysymyksiä ei tällä hetkellä anneta ratkaistavaksi. Jos välttämättä haluat tänne uuden kysymyksen, niin lähetä sähköpostia niin voin harkita.

Takaisin Tehtävät-sivulle


Tekijä Harri Luoma v.2002, puh. 050-3783457, sähköposti: Harri.L@mbnet.fi