Etusivu Minä Perheeni Koivula Koivulakierros Historia Musiikki Ohjelmat Tikanheitto Kurssit Bungzhi Pelit Kuvat Tehtävät Linkit Kysely Muuta Lähetä postia!
Valitse tästä!
Kävijälaskuri

Lätty pelastaa Maapallon1. Lätty ja hänen toimialueensa

Lätty Lyttäre istui pilven reunalla ja ihasteli maailmaa. Lätyllä ei ollut mitään hätää, koska hänellä oli jääkaapissaan ruokaa koko seuraavaksi viikoksi ja televisiosta tuli paljon hyviä ohjelmia. Lätty oli tosin edellisellä viikolla ollut hieman huono-onninen, koska hänet oli valittu suojelemaan Maapalloa. Lätyn työtehtävään kuului suojella maapalloa, istua pilven reunalla ja pitää huolta omista kahvitauoistaan. Periaatteessa tehtävä oli varsin vastuullinen, mutta Lätty ei pahemmin piitannut sellaisista asioista. Hän oli tuonut pilven reunalle myös jääkaapin ja television. Niin ja tietenkin myös television kaukosäätimen. Lätyn mielestä nyt olikin tärkeintä pitää huoli siitä, ettei kaukosäädin tippuisi pilven reunalta alas.

2. Action!

Mutta sitten se tapahtui. Kaukosäädin tippui alas pilveltä, ja Lätty lähti juoksemaan sen perään. Kaukosäädin putosi putoamistaan ja Lätty lätisi. Hän ei ollut tottunut kaukosäätimiin, eikä osannut sen puoleen mitään muutakaan. Onneksi Lätyn kaveri, Lettu, oli juuri iltalenkillä ja sai kaukosäätimen kiinni. Niin tilanne päättyi onnellisesti.

3. Kolmas kappale.

Mutta tilanne ei päättynytkään onnellisesti. Jostain kuului seuraavaa: "Hälytys! Hälytystaso 532523!". Lätty ei muistanut mitä se tarkoitti, mutta kaikesta huolimatta yritti pysyä hereillä. Lätyllä oli juuri sillä hetkellä menossa kirjeshakki ystävänsä Gqbzin kanssa eikä millään olisi halunnut mitään hälytystä. Hän kuitenkin joutui häiriintymään, koska joku olio tuli hänen luokseen ja sanoi, että: "Nyt Maapallo on vaarassa." Sen jälkeen Lätty nukahti. Hän nukkui kauan ja hartaasti. Ja kun hän heräsi, hän ei enää yhtään muistanut, mitä oli tekeillä. Maapallo oli kuitenkin kummallisen punainen. Hän päätti tehdä asialle jotain. Tietenkin hän söi makkaravoileivän ennen kuin hän ryhtyi tekemään mitään, koska eihän siitä muuten olisi tullut yhtään mitään. Mutta nyt lukijaa varmaan kiinnostaa, miksi Maapallo oli tullut punaiseksi. Mennäänpä siis heti asian ytimeen ja kurkataan, mitä Maapallolla tapahtui ja oli tapahtunut.

4. Saunominen

Maapallolla oli kaksi veijaria, Erkki ja Erkko (nimet muutettu). Erkki oli juuri saanut tiskattua astiat, ja Erkko saanut pyöräytettyä kuntopyörän mittarin ympäri, joten kaikki oli valmista yhteistä Saunailtaa varten. Erkki olikin lämmittänyt saunaa jo pitkin viikkoa. Nyt siis oli aika ryhtyä saunomaan. Saunominen oli kivaa molempien mielestä. Sen jälkeen he menivät pihalle ja pelasivat Trivial Pursuitia. Molempien mielestä sitä olisi ollut hauskempi pelata sisällä, mutta heidän ulko-ovensa oli niin pieni ettei Trivial Pursuit mahtunut siitä läpi. No, he pelasivat ja pelasivat. Heidän pelaamisestaan ei nyt juuri ole mitään sanomista, koska he olivat kumpikin niin luvattoman huonoja pelaajia. Kun pelistä ei millään tuntunut tulevan loppua, viimein Erkki tuhahti: "Aita on aina vihreämpi."

5. Mitä ihmettä?

Erkko ihmetteli, mitä tuo Erkin lause merkitsi, mutta ei keksinyt.

6. Onkohan Erkolla kuulolaite?

Puhelin soi. Puhelimessa sanottiin näin: "Te olette kohta valitut. Menkää ja olkaa kuin kotonanne. Sytyttäkää juhannuskokkoja niin paljon kuin haluatte." Erkkoa ei tarvinnut kahta kertaa kehottaa. Kohta Erkkikin innostui: Mennään heti ja sytytetään paljon juhannuskokkoja! Erkko ei kuullut, mitä Erkki sanoi, vaan kysyi: "Mitä?". Erkki sanoi uudelleen: Mennään heti ja sytytetään paljon juhannuskokkoja! Nyt Erkkokin kuuli, mitä Erkki sanoi, ja yhdessä he lähtivät sytyttämään paljon juhannuskokkoja ja elivät elämänsä onnellisina loppuun asti.

7. Vanhentunutta tietoa

Tämän takia Lätty siis näki maapallon niin punaisena. Mutta koodi 532523 ei kyllä tarkoittanut sitä, että maapallo olisi punainen. Ohjekirjan mukaan 532523 tarkoitti, että maapallo oli tulossa punaiseksi ja 532532 sitä, että se oli jo punainen. Lätty lähti heti oikaisemaan virhettä. Onneksi virhe huomattiin ajoissa, ja jostain kuului ääni: "Hälytys! Hälytystaso 532532!". Lätty oli tyytyväinen ja nukkui hetken aikaa.

8. Lätty pelastaa maapallon

Maapallo hehkui jo aivan punaisena juhannuskokkojen takia. Lättykin huomasi asian ja yritti vimmatusti muistella, kuuluiko maapallon suojeleminen hänen työtehtäviinsä. Hän muisti, että yksi hänen työtehtävistään oli kahvitaukojen pitäminen mutta muista hän ei ollut varma. Hän kilautti kaverilleen Letulle ja sai heti vastauksen. Hänen tuli siis suojella maapalloa. Hohhoi. Lätty ei millään olisi jaksanut pelastaa maailmaa, mutta ajatteli sitten kuitenkin pelastaa sen, koska muuten hän olisi voinut menettää työpaikkansa. Lätty käveli "maapallonohjauspöydän" luo. Hän painoi nappulaa jossa luki: "Paina tätä". Maapallo pelastui ja Lätty meni takaisin nukkumaan.

9. Hieman tarkennusta asioihin

Nappula, jota Lätty painoi, oli punainen ja teksti oli mustalla kirjoitettua. Napin painallus teki maapallolle sateen, joka sammutti juhannuskokot. Niinpä Erkki ja Erkko joutuivat menemään sisälle loppuillaksi pelaamaan pasianssia. Ihan vaan varmuuden vuoksi Erkki otti vielä puhelimen pistokkeen pois seinästä, ettei kukaan enää soittelisi heille ja antaisi huonoja ideoita.

10. Maapallo nykypäivänä

Maapallo on yhä vieläkin voimissaan ja täydessä toimintavalmiudessa, kuten myös Lätty. Lätty on nykyään 84 vuotias ja osittain jo kaljuuntunut. Muuta ei oikeastaan ole tapahtunutkaan sitten kaukosäätimen putoamisen.


Tekijä Harri Luoma v.2002, puh. 050-3783457, sähköposti: Harri.L@mbnet.fi