Etusivu Minä Perheeni Koivula Koivulakierros Historia Musiikki Ohjelmat Tikanheitto Kurssit Bungzhi Pelit Kuvat Tehtävät Linkit Kysely Muuta Lähetä postia!
Valitse tästä!
Kävijälaskuri

III Oppitunti

JEE! Apekot- OPPITUNTI 3 alkaa.
Tervehdys taas kaikki rakkaat Apekot-kurssilaiset! Niin kuin ehkä huomaatte, tämä on nyt ihan ensimmäinen (1.) kerta kun tämä kurssi toteutetaan täysin internetissä, eli kukaan ei nyt saa enää mitään paperilappusia liittyen tähän kurssiin. Tai no, jos soitatte minulle henkilökohtaisesti ja kerrotte henkilötunnuksenne ja varpaiden lukumäärän, voin harkita paperilappustenkin lähettämistä. Siis harkita.

Eli siinä olivat ne alkulöpinät ja nyt päästään sitten asiaan.

Tällä kertaa me täällä Apekot-kurssilla käsittelemme astianpesukoneen tyhjennystä. Asiaan ei varmaan kuitenkaan (ehkä) kannata mennä aivan suoraan, vaan otamme ensin ihan jotain muuta asiaa tähän ja siirrymme vasta sitten astianpesukoneiden kimppuun.

Leppäkertut ovat melko harvinaisia talvella. Niinpä tarinat, jotka kertovat leppäkertuista talvella, ovat vielä harvinaisempia. Seuraavassa sattuu kuitenkin olemaan yksi sellainen. Ajattele miten hyvä sattuma!

Esimerkki Leppäkertuista talvella
Satoi lunta, ja Kerttttu Leppppä istui kaikessa rauhassa puun katveessa. Kerttttu oli juuri nukkunut niin paljon, kuin vain leppäkertut jaksavat nukkua. Sen jälkeen Kerttttu oli syönyt niin paljon, kuin vain leppäkertut jaksavat syödä. Sen jälkeen Kerttttu oli lapioinut lunta niin paljon, kuin vain leppäkertut jaksavat lapioida. Sen jälkeen Kerttttu oli mennyt istumaan niin monen puun katveeseen kuin mitä oli jaksanut. Siinä siis Kerttttu istuskeli.
Ja nyt, lukijat, olkaa tarkkana. Seuraa tarinan käännekohta.
Sitten lumisade lakkasi. Kerttttu käänsi heti kylkeä. Toisesta suunnasta kuin mihin hän katseli, kuului valtavaa mekkalaa, mutta Kerttttu ei jaksanut kääntää päätä, koska oli juuri kääntänyt kylkeä (lukijoille voidaan ilmoittaa, että kyseessä oli vasen kylki). Mekkala jatkui ja jatkui. Lopulta Kerttttu käänsi päänsä ja huomasi,että hänen serkkunsa Öögu oli tullut kylään. "TERVE!" sanoi Öögu. Kerttttu ei ollut tänään parhaassa terässään. Hän ei nimittäin ensin tajunnut ollenkaan, mitä Öögu oikein tarkoitti. Noin viiden minuutin kuluttua hän kuitenkin katsahti Öögua kohti ja säikähti: "No mitä hä?" Öögukin säikähti ja ilmoitti: "Älkäätköt peljätkö. Olen tässä, en missään muualla". Vähitellen Kerttttukin rauhoittui ja pystyi taas hengittämään (leppäkertut nimittäin hengittävät talvisinkin).
    Seuraavat 5 tuntia kuluivatkin sitten leppoisesti teekupposten ääressä. Kerttttu ja Öögu puhuivat juuri niistä asioista, joista leppäkertut yleensä talvisin puhuvat. Puheenaiheina vilahtelivat siis mm. tekohampaat, leppäkerttujen keihäänheittokisan finalistit vuodelta 1955, Nokian uusimmat kännykkämallit, frankium-atomin viritystilat, mustavalkotelevisiot, kalanhoito-ohjeet, esteröitymisreaktiot, Napoleonin musiikkimaku, heinäsirkkojen konserttiaikataulut, alatouvin hyytelömäisyysaste, kellarin koristelu, pörssikurssit, luettelo simpukoiden hautausmaista, sinappituubien rötväisyys, kamelien näköaisti, parhaat kauhuelokuvat, pitkävetovihjeet, sekä viimeisimpänä ja vähäisimpänä, kulmahiomakoneiden turvaluokitusohjekirjojen paremmusjärjestys.
Näiden lisäksi Kerttttu ja Öögu juttelivat myös muutamista hieman vähemmän tärkeistä asioista ja menivät sitten nukkumaan, kumpikin omaan kaappiinsa. Sen pituinen se.

Äskeisen tarinan jälkeen varmaan haluatte lukea jotain hieman kevyempää. Seuraavassa siis tulee hieman juttua seinistä.

Seinät
Seinät ovat melko tärkeitä, jos aiot rakentaa talon. Talo on taas melko tärkeä, jos haluat asua. Ja jos haluat asua, on melko tärkeää, että sinulla on myös sänky. Sänky on siis kaiken A ja O. Tai ainakin A. Talossa on hyvä olla myös katto. (HUOM HUOM!!!!!!! Seuraava asia ei kuulu varsinaisesti kurssiin, mutta on mukana, koska se on yleissivistävää opetusmateriaalia) Katto kannattaa maalata esim. valkoiseksi. Katto voi kyllä olla jonkin muunkin värinen. Sillä ei ole juurikaan väliä. Kyse on enemmänkin siitä, minkälaista maalia sinulla sattuu olemaan. Joo.

Asiaa
Nyt onkin jo pikkuhiljaa aika siirtyä itse asiaan. Mutta ennen kuin varsinaisesti lähdetään käymään läpi tämän oppitunnin "kuivaa teoria-asiaa", leikitään ensin, että seuraava tarina liittyisi tähän kurssiin. Muista, että luet sen leikkimielellä, sillä se ei siis oikeasti vielä ole sitä kunnon asiaa.

Menet muka keittiöön ja avaat leikisti astianpesukoneen. Huomaat muka, että siellä on paljon astioita ja että astianpesukoneesi olisi muka tyhjäystä vailla. Kuvitellaan, että alat tyhjätä astianpesukonetta. Jos astianpesukone olisi oikeasti täynnä astioita, siellä voisi olla mm. kuppeja, lautasia, kippoja ja haarukoita. Rupeat leikisti ottamaan kuppeja ja lautasia pois koneesta ja pistämään niitä siihen kaappiin, missä niitä leikisti pidetään. Väsyt muka kesken kaiken ja lopetat muka tyhjäyksen kesken (tästä huomaat helposti ettei tarina voi olla totta. Kunnon Apekot-kurssilainenhan ei ikinä jättäisi tyhjäystä kesken). Luulet istuvasi hetken aikaa penkillä ennen kuin taas alat jatkamaan tyhjäystä. Et muka huomaa, että astianpesukoneessa on vielä tyhjättävää, vaan laitat sen kiinni ja lähdet sitten katsomaan televisiota niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. Luulet ettei televisiosta tule mitään katsottavaa ja menet muka nukkumaan. On muka jo niin myöhä.

Mutta nyt loppuu leikkiminen ja mennään suoraan asiaan. Ensimmäiseksi käsittelemme haarukoiden ja veitsien käyttöä ja niiden välisiä eroja.
- Haarukat ja veitset ovat hyvin käteviä, jos aiot syödä jotakin. Jos aiot vain juoda esim. maitoa, silloin sinun on melko turhaa ottaa haarukoita ja veitsiä esille.
- Ota aina kerrallaan vain yksi haarukka ja yksi veitsi, kumpikin eri käteen.
- Haarukka on se, jossa on yleensä 4 piikkiä.
- Veitsi on se jossa ei ole piikkejä, mutta terävä reuna.
- Haarukka ja veitsi yhdessä ovat siis melko vaarallinen pari.
- Haarukan ja veitsen tilalta kannattaakin käyttää esim. kiinalaisia syömätikkuja, jos niitä on saatavilla.

Nyt varmaan olisi jo aika pitää pientä paussia teoria-asiasta. Lukijoita varmaan jo hallottaa kuinka paljon teoria-asiaa sitä oikein tuleekaan. Pistetään siis hieman helpotusta asioihin ja luetellaan sellaisia asioita, joita ei tulla tämän tunnin aikana käsittelemään. Voitte siis huokaista helpotuksesta ainakin seuraavien asioiden opettelemisen suhteen:
    Keihäänheitto, sormien pyöritys, kalastaminen, leivän leipominen, kuutamoserenaadien melodiat, haikaran sisäelimet, legotalon rakentaminen, sipsien syöminen ja pitsin nypläys.
    Näin! Varmasti heti suu alkaa kääntyä hymyyn, koska nyt on enää vähemmän asioita, joista voi tulla sitä kuivaa teoriaa. Ja vielä piste i:n päälle: emme myöskään opiskele kakun syömistä (tiedoksi alle 18-vuotiaille).

No niin, nyt kun kaikki kurssilaiset ovat jo varmasti pudonneet kärryiltä ja jääneet ihmettelemään maailman menoa, on mainio aika opettaa hieman trumpetin soittoa. Trumpetin soittohan on mukava ja virkistävä vaihtelu aina astianpesukoneen tyhjäyksen välissä. Eli: Trumpetista voi kuulua mm. tällaisia ääniä: Trööt törö töö tröö trö törörö töttöröö törö tötötötö törörö törörö törö tröö trööt törö tööt trööt törö trööt trööööt trööt törö törö töö tröö trö törörö töttöröö törö tötötötö törörö törörö törö tröö trööt törö tööt trööt törö trööt trööööt trööt törö törö töö tröö trö törörö töttöröö törö tötötötö törörö törörö törö tröö trööt törö tööt trööt törö trööt trööööt trööt törö törö töö tröö trö törörö töttöröö törö tötötötö törörö törörö törö tröö trööt törö tööt trööt törö trööt trööööt trööt törö törö töö tröö trö törörö töttöröö törö tötötötö törörö törörö törö tröö trööt törö tööt trööt törö trööt trööööt trööt törö törö.

Trumpetin soittoa
Nyt varmasti trumpetin soiton opetteleminen riittää. Siirrymme siis asiassa eteenpäin. Koska tällä oppitunnilla emme ole ottaneet vielä yhtäkään esimerkkiä astianpesukoneen tyhjäyksestä, otamme nyt sellaisen. Huom. Esimerkki on hieman arkaluontoinen, eli pyydämme, ettet lukisi sitä ääneen. Arkaluontoisuuden vuoksi se on kirjoitettu sulkuihin.

(Teppo ja Tuppo olivat menossa kauppaan ostamaan astianpesukonetta viimeisillä senteillään. Mutta Tepolla ja Tupolla oli ongelma. Teppo olisi välttämättä halunnut edestä täytettävän astianpesukoneen kun taas Tuppo oli sivusta täytettävän kannalla. He olivat nyt kuitenkin menossa ostamaan konetta yhdessä. Tuppo oli hyvin varautunut, koska hänellä oli muutamia likaisia astioita mukanaan. Niillä hän voisi testata astianpesukonetta jo kaupassa.
    Teppo ja Tuppo pääsivät viimein kaupan sisään. Kaupassa heitä odotti mies, joka oli hieman pidempi kuin mitä Teppo oli luullut. Tuppo ei ollut ajatellut kauppiaan pituutta etukäteen. Teppo vähän pelästyi kauppiasta ja yritti mennä piiloon Tupon taakse. Tuppo esitti kuitenkin asiansa melko tyhjentävästi kauppiaalle: "Joo no tota...." Kauppias tuli lähemmäs ja kysyi: "Mitähän herrat haluaisivat?" Teppo ja Tuppo olivat ihan hiljaa. Parin minuutin kuluttua kauppias kysyi vielä vähän kovemmalla äänellä: "Niin mitähän te haluaisitte?" Tuppo yritti vastata tähän että "Astianpesukoneen", mutta sai suustansa vain sanan "ööö". Teppo oli varautunut tähän ja oli kirjoittanut paperilapulle: "Haluaisimme astianpesukoneen, jonka tulisi olla sivusta tai edestä täytettävä. Edestä täytettävä olisi parempi." Hän ojensi lapun kauppialle, ja he menivät yhdessä katsomaan astianpesukoneita.
    He tulivat ensimmäisen astianpesukoneen luo ja kauppias esitteli: "Tässä on meidän uusin mallimme UPO 23748893." Teppo huomasi heti, että astianpesukone oli edestä täytettävä, ja huusi lujaan ääneen: "VOI ***** KUN ON MAKEE KONE! TUOLLAHAN PESEE KAIKKI ASTIAT AIVAN ***** NOPEASTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!". Tähän Tuppo tietysti huusi takaisin, että "TUALLAASTA ***** ROMUAHAN ME EI HUALITA JOKA ON ERESTÄ TÄYTETTÄVÄ! PIRÄ SÄ TUPPO SE ***** TURPAS VAAN KIINNI!!!!!!!!!!!"
    Niinpä siirryttiin seuraavan koneen ääreen. Seuraava kone oli väriltään valkoinen. Tuppo päätti koettaa, kuinka hyvä hänen näkönsä oli ja yritti nähdä pesukoneen seinässä olevan tekstin mahdollisimman kaukaa. Samalla Teppo otti hänestä valokuvia. Seuraavassa koneessa oli automaattijarrut ja ilmastointi vakiona. Teppo otti siitäkin kuvia samalla, kun Tuppo testasi kodinkoneliikkeen vieraanvaraisuutta monin eri keinoin (ohitamme tässä keinojen yksityiskohtaisemman erittelyn triviaalina). Seuraava kone näytti melko lupaavalta, koska se oli jo valmiiksi auki. Tuppo laittoi mukanaan tuomansa likaiset astiat koneeseen ja laittoi koneen päälle. Siinä odoteltiin sitten lähemmäs tunti, että kone sai astiat pestyä. Ajan kuluttamiseksi Tuppo yritti päästää suustaan samanlaista ääntä kuin pesukone. Teppo otti nokkaunet. Kauppias yritti parhaansa mukaan esitellä konetta Tupolle lukemalla koneen ohjekirjaa lujaan ääneen. Vihdoin kone sai astiaat pestyä ja Teppokin heräsi. Teppo ja Tuppo päättivät yhteispäätöksellä ostaa yhteensä kolme astianpesukonetta. Yhden niistä he antoivat kauppiaalle. Teppo ja Tuppo tekivät siis astianpesukonetta ostaessaan päivän hyvän työn.)

Tästä esimerkistä viisastuneena alammekin jo vähitellen lopetella tätä oppituntia tältä kertaa. Toivottavasti tästäkin oppitunnista jäi edes jotain mieleen. Tai jos ette muista mitään muuta, niin yrittäkää edes muistaa tämä: "Astianpesukoneen tyhjäys ei tosiaankaan ole hääppöinen homma." Tai tämä: "Astiat kun pestään, jonkun aikaa siinä kestää." (voit valita)

Takaisin pääsivulle


Tekijä Harri Luoma v.2002, puh. 050-3783457, sähköposti: Harri.L@mbnet.fi